Sidebar

kedd, 28 március 2017 23:37

27 fontos illemszabály, amit sajnos egyre többen elfelejtenek

Rate this item
(1 Vote)

Ezekkel az illemszabályokkal mindenkinek tisztában kéne lennie, de az etikett is nagy ütemben romlik a mai világban. Persze mindenki ismer néhány ilyen apró, ám figyelmes és udvarias gesztust, de nagy részükkel nem vagyunk tisztában. Összegyűjtöttünk 27 illemszabályt, amelyet jó, ha ismersz, mert kerülhetsz olyan társaságba, ahol ezek megszegése nagy sértésnek számít!

1. Nem célunk erkölcscsősznek lenni, mert nem vagyunk azok. De senkinek nem árt, ha tisztában van az éttermi etikettel, vagy azzal, hogy mi számít illetlenségnek, amiről nem is gondolnánk. Vannak köztük olyan alapvetések is, amelyet már egészen kis korban meg kéne tanulni a szülőktől, de sokan még felnőtt fejjel sem tartják be ezeket…

2. Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki köszön egy számádra ismerős személynek az utcán, illik neked is köszönni neki, még akkor is, ha te nem ismered azt a személyt.

3. Ha valaki hozzád szól, hogy: ,,Te, ott!”, nem kötelességed odanézni vagy figyelembe venni, ez ugyanis elfogadhatatlan megszólítási forma.

4. Ne felejtsük el megköszönni a dolgokat a rokonoknak és barátoknak sem, ők is ugyanúgy igénylik a köszönetet, mint mások. Tiszteljük őket.

5. A szülőknek illetlenség beleolvasniuk a gyermekük levelezésébe. (ha csak erre nincs valami komoly indok) Tartsuk tiszteletben a szeretteink és rokonaink magánéletét.

6. Ha valaki ‘meghív’ valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fizet a meghívott félnek mindent. Ha pedig valaki azt mondja: ‘menjünk el egy étterembe”, akkor ez esetben mindenki saját magának fizet. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy (pl.) vacsoráját, akkor a nőnek illik ezt elfogadni.

7. Sose fújjunk magunkra túl sok parfümöt, inkább vigyük magunkat és ha úgy érezzük kell, akkor fújjunk még magunkra egy keveset.

8. Egy jól nevelt férfi mindig kellő tisztelettel bánik a nőkkel.

9. Ha egy nő is van a társaságban, a férfi csak akkor gyújthat rá egy cigarettára, ha arról előzetesen engedélyt kért a hölgytől.

10. Éttermi etikett:

kaja

 

illllllllllll11. Kerüljük a felesleges beszélgetéseket a telefonon, ha valakivel hosszasan szeretnénk társalogni, illik az illetővel inkább személyesen találkozni.

12. Akárki is vagy (cégigazgató, vagy a pizzafutár), ha belépsz valahova, mindig neked kell köszönni elsőként az ott tartózkodóknak.

13. Sose hívj randira egy lányt, ha nem tudod az egész estét vele tölteni, csak például x időpontig érsz rá. Illetlenség.

14. Sose bámuljunk vagy mutogassunk valakire az utcán. Illetlenség.

15. A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, ugyanakkor illik levennie például a kabátját, ha megérkeznek valahová.

16. Mindig tartsuk tisztán a cipőnket, ez ugyanis nagyon sokat elárul rólunk.

17. Ha valaki megbánt valamivel, nem illik felkapni a vizet és hangosan visszaszólni, ne süllyedj le az ő szintjére. Csak mosolyogj és hagyd magad mögött a modortalan embert.

18. A férfinak sétálás közben mindig a nők bal oldalán kell menniük, kivéve a katonáknak, akiknek készen kell állniuk a tisztelgésre.

19. A sofőröknek kötelességük figyelemmel lenni a gyalogosokra is és nem belehajtani egy nagy pocsolyába, ha azzal lefröcskölheti a gyanútlan járókelőket.

20. 6 dolog amiről nem illik beszélned nyilvánosan: életkor, pénz, családi veszekedés, vallás, egészségügyi problémák, szerelmi ügyek.

21. Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket, hogy elfoglalhassuk a helyünket, a férfinek illik előre mennie és megkérni az embereket, hogy álljanak fel.

22. A férfinek sosem szabad megérintenie egy nőt az engedélye nélkül. Például elfogadhatatlan ha egy beszélgetés alkalmával csak úgy megfogja egy férfi a nő kezét. Ez alól kivételt képez, ha például az autóba szeretnének segíteni beszállni egy hölgynek, vagy az úttesten akarják átkísérni.

23. Sosem illik a barátunk/barátnőnk táskájában, zsebében vagy levelei között turkálni.

24. Sosem szabad hajszolni a divatot és mindig az éppen aktuális stílust követni. Sokkal hasznosabb, ha megtaláljuk a számunkra ideális, nekünk tetsző divatot és stílust, amiben mi is jól érezzük magunkat és környezetünk is mutatósnak talál.

25. Ha valakit esetleg véletlenül megbántasz, ne menj bele újra a témába, csak egyszerűen kérjél tőle bocsánatot és próbáld meg messziről kerülni az adott témát a jövőben.

26. Kerüljük a hangosan nevetést, nyilvános helyeken. Nem illik.

27. Sose helyezd az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Ezzel ugyanis azt sugallod, hogy unatkozol és legszívesebben már elmennél az adott helyről.

Read 13473 times

Ajánló

A feleség eladja menyasszonyi ruháját az interneten a válás után. Hirdetésén minden érdeklődő hatalmasat nevet.

Ez az angol hölgy, aki Chesterfieldben lakik, nemrég feltette esküvői ruháját az eBayre,…

Ez 12 üzenet megmutatja, milyen hullámvölgyeken képesek átmenni a kapcsolatok

A hosszú és boldog házasság titka nem feltétlenül az, hogy soha ne veszekedjünk a…

Ez okozza a bűzős kellemetlen szájszagot. Így szabadulhatsz meg tőle!

Kövek több ponton is kialakulhatnak a szervezetben. A vese- és epekő mellett a…

Az ujjával csak felcsavarja a tincseket. Nézd a csodálatos hullámokat!

A legegyszerűbb hullámosítási technika, amihez semmilyen segédeszköz nem kell! Ha unod az…

Ők a legrészegebb lányok, akiket még tuti nem láttál. Az utolsók közt persze nem maradhatott ki pár Magyar hölgy sem!

Hiába, manapság tényleg megállja a helyét az a mondás, miszerint “A régi lányok úgy…

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!