Sidebar

szerda, 07 június 2017 20:12

Több alvásra van szükségük a nőknek ,mivel többet használják az agyukat

Rate this item
(0 votes)

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nők több alvást igényelnek, mint a férfiak. A kutatók szerint azért, mert a férfiakhoz képest a nőknél több negatív mentális és fizikai következménye van a kialvatlanságnak. A kutatás arra is rávilágított, hogy a nőknél a nem megfelelő mértékű pihenés megnöveli a szívbetegség, a depresszió és egyéb pszichológiai problémák kialakulásának esélyét.

A vizsgálat, melyet egy klinikai szakpszichológus és alvásszakértő vezetésével végezték, meglepő különbségeket mutatott a két nem között. Megállapították, hogy elégtelen pihenés után kora reggel a nőkre sokkal inkább jellemző volt a depresszió, a harag, az ellenségeskedés.

Kinek mennyire van szüksége?

Sok biológiai tényező hozzájárul ehhez a különbséghez nők és férfiak között. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a fő ok, hogy melyik nem mennyi energiát fordít a mentális képességek használatára. A nők egyszerűen többet használják az agyukat, mint a férfiak.

Az alvás egyik legfőbb funkciója, hogy az agy regenerálódni és pihenni tudjon. Mély alvás közben az agykéreg – ami felelős a gondolatokért, a memóriáért, a nyelvismeretért – felszabadul az érzékelés terhe alól és regenerálódási módba kapcsol. Minél többet használjuk napközben az agyunkat, annál több időre van szüksége, hogy regenerálódni tudjon, azaz annál többet kell aludnunk. A nők általában több feladattal foglalkoznak egyszerre és rugalmasabbak, így ténylegesen többet használják az agyukat, mint a férfiak.

Ebből az következik, hogy ha a férfiak is többet használják az agyukat napközben, nekik is szükségük van néhány extra óra alvásra. Az a férfi, aki komplex feladatokat lát el, összetett munkája van, fontos döntéseket hoz, több alvást igényelhet, mint egy átlagos férfi – bár valószínűleg még mindig nem annyit, mint egy átlagos nő.

Az alvás tudománya

Egyre nő azon kutatások száma, melyek az elégtelen alvás következményeivel foglalkoznak. Az egyik kutatás például összefüggést mutatott ki a nem megfelelő mennyiségű alvás és a bőröregedés felgyorsulása között. Más vizsgálatok a rossz alvást kapcsolatba hozták a szívbetegségekkel, a vérrögök, a stroke kialakulásával és a pszichiátriai problémák fokozott veszélyével.
Egy átlagos felnőtt alvásigénye 7-9 óra. A lakosság 80%-a elmarad ettől. Ha többet és jobban szeretnénk aludni, érdemes utánajárni, milyen módszerekkel érhetjük el ezt, hogy egészségesek maradhassunk szellemileg és fizikailag is.

Additional Info

Read 1578 times

Ajánló

Tinik, Ők az internetről rendelték meg a báli ruhájukat

A ruha olcsó, a képen nagyszerűen néz ki, az ember lánya megrendeli, majd izgatottan…

10 hatalmas különbség Anya és Apa között!

Anya és apa módszerei, illetve a világnézetük igencsak különbözik. Míg az anyukák…

Ez az a 8 dolog, amiről csak a nők tudják, milyen jó érzés

8 apróság, amit a férfiak sosem fognak megtapasztalni, ez csak a nőknek jár ki! Vannak…

Gyógynövény-horoszkóp: olvasd el melyik az a növény, ami segíthet egészséged megőrzésében

Mind a 12 jegy szülöttének megvannak azok gyógynövényei, amelyek segíthetnek elkerülni a…

Brooklyn Beckhamtől Hiltonékig- Sztárgyerekek, akik a szüleik pénzét költik

A sztárcsemeték élete egy olyan világ, amit el sem tudunk képzelni. Elképesztő luxus és…

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!