Sidebar

szerda, 19 április 2017 10:20

Ásványvíz vagy csapvíz? Melyik a jobb?

Rate this item
(0 votes)

Ezt a kérdést az ember joggal teszi fel maganak, hiszen Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik ívóvíz tekintetében! Szóval a kérdés egyszerű miért válasszuk palackozott vizet, ha a csapból is tiszta folyik?

Bár Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik ásványvizekben, a rendszerváltást követő évekig fogyasztásuk gyakorlatilag mérhetetlenül alacsony volt. Összehasonlításképpen: míg 1990-ben az egy főre jutó éves magyar sörfogyasztás 105,3 liter volt, addig ásványvízből nem érte el a 4 litert sem. Míg azonban a sörfogyasztás néhány év alatt drasztikusan visszaesett (jelenleg körülbelül 65 liter az egy főre eső éves fogyasztás), az ásványvizek az utóbbi két évtizedben a legdinamikusabban népszerűvé váló termékek lettek Magyarországon. Fogyasztásuk 25 év alatt a harmincszorosára, 126 literre nőtt, amivel nagyjából utolértük az uniós átlagot. De miért fogyasszunk palackozott vizet, ha a csapból is tiszta, egészséges ivóvíz folyik?

"Számos feltételnek kell megfelelnie ahhoz egy víznek, hogy ásványvíznek lehessen nevezni. Az első és legfontosabb a tisztaságuk, ami azt jelenti, hogy mindenféle szennyeződésektől védett vízadó rétegből származnak. Emellett összetételének - leszámítva egy szigorú sávban meghatározott, természetes ingadozást - állandónak kell lennie" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) titkára.

További fontos kitétel, hogy a vizet nem lehet szállítani sem a palackozóba: a csomagolást helyben, közvetlenül a kútnál kell elvégezni. A kútból a palackozóig zárt rendszeren vezetik keresztül a vizet, így semmilyen szennyeződés nem érheti, eredeti tisztaságban kerül a műanyag flakonokba - hangsúlyozta Dr. Bikfalvi Istvánné.

A csapvíz és az ásványvíz összehasonlításában az anyagi szempontok egyértelműen az előbbi felé billentik a mérleget. Míg a csapból engedett ivóvízért literenként alig 0,2 forintot kell fizetnünk, az ásványvizek közül a legolcsóbbakat is 30-35 forint/literes áron kínálják. Emellett az ásványvizek palackozása miatti környezeti terhelésről sem szabad megfeledkezni, mert bár a tárolásra használt PET-palackokat sokfelé gyűjtik szelektíven, újrahasznosításuk csak kis százalékban történik meg.

Bizonyos kutatások azt is vizsgálják, hogy a PET-palackokból a hosszabb tárolás során milyen mértékben szivároghatnak káros anyagok a benne tárolt ásványvízbe. Dr. Bikfalvi Istvánné azonban hangsúlyozta: ezek a palackok a benne lévő vizek biztonságos tárolására lettek kialakítva, és bár szélsőséges körülmények között is tesztelték őket, káros anyagokat a megengedett határérték felett sosem mértek bennük.

Általánosan jó minőségű a hazai csapvíz is. Magyarországon a vezetékes ivóvizek körülbelül fele, és a természetes források jelentős része ásványvíznek minősül, tehát az összes oldott ásványi anyag tartalma meghaladja az 500 mg-ot literenként.

Additional Info

Read 2778 times

Ajánló

6 fájdalmasan igazi rajz arról, hogy mi is történik, amikor együtt alszol a pároddal

Társas lények vagyunk. Szeretjük, ha valaki van a közelünkben. Ha valakivel megoszthatjuk…

Bravúros alakítások: 14 színész akik ellenkező nemű szereplőt alakítottak

Vannak színészek, akik bátran elvállalják, hogy férfiként nőt, vagy nőként férfit…

Több alvásra van szükségük a nőknek ,mivel többet használják az agyukat

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a nők több alvást igényelnek, mint a férfiak.…

ELKÉPESZTŐ DOLOG TÖRTÉNIK, AMIKOR EGY SZEMETES KOSARAT TESZ A MOZGÓLÉPCSŐRE, MAJD TÁVOLABB LÉP.

Nem semmi! A McDonalds ezzel a videóval akart egy megható üzenetet közvetíteni, miszerint…

Egy tetoválás, amire fáj még ránézni is

Ha egy tetoválás élethű és gyönyörű részletességgel van kidolgozva, az esetek nagy…

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!