Sidebar

szerda, 12 április 2017 20:40

Nemsokára itt a nyár: így előzheti meg Ön is a napallergiát!

Rate this item
(0 votes)

A napallergia kellemetlen tüneteit akár az ablakon beszűrődő fény is kiválthatja.

Viszkető hólyagok, vörös színű kiütések a fedetlen testrészeken – a napallergia legtöbbször ilyenkor, tavasszal jelenik meg, amikor a bőrünk még nem szokott hozzá kellőképpen a naphoz. Összeállításunkból kiderül, mit tehetünk ellene.

Fénykiütés és ekcéma

A napallergia egy olyan bőrrendellenesség, amit az UV-sugárzás vált ki. Visszatérő és késleltetett tünetek jellemzik, amelyek gyakran csak egy vagy két nappal a napon való tartózkodás után jelentkeznek. Erősségük változhat az enyhe kiütésektől egészen a súlyosan felhólyagosodott bőrig.

A tünetek általában tavasszal jelennek meg, amikor a testünket már nem fedi vastag öltözet, s hirtelen napsütés éri. Akár még az ablakon keresztül beszűrődő napfény is kiválthatja. Ha a napon töltött idő hosszabb, a tünetek rosszabbodhatnak, s a kiütések éveken keresztül kiújulhatnak.

 

TVHktkqTURBXy8xOWU3MzZmN2M4OTEwMGE5NjcxZWU2YjgyOTU2Zjg0Yi5qcGVnkZUCzQJsAMLD 3f16e
A tünetek általában tavasszal jelennek meg, amikor a testünket már nem fedi vastag öltözet, s hirtelen napsütés éri


Többfrontos védelem

Már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor használjunk fényvédőt azokon a helyeken, ahol a tünetek jelentkezni szoktak.

Szoktassuk fokozatosan bőrünket a naphoz. Kezdhetjük például napi 20 perces sétával, majd apránként emeljük az adagot.

Ajánlatos fokozott mennyiségű béta-karotint és E-vitamint bevinni a szervezetbe, mert egyrészt óvnak az erős sugaraktól, másrészt segítenek a bőrünknek barnulni, valamint szépítik a hajunkat, körmeinket, és jót tesznek a szemünknek is.

A szemet is érintheti a fényérzékenység, elsősorban az UV-C sugarak irritálhatják, és akár maradandó szemkárosodást is okozhatnak. Ezért feltétlenül használjunk megbízható napszemüveget, amely minden oldalról védi a szemet.

Gyerekeknél az arcon jelentkezik

Kikelet idején főleg a kicsik viselik nehezen az első napsugarakat, bőrük erre gyakran napallergiával vagy leégéssel reagál. Főként az arcukat érintheti a probléma, ezt azonban nem ajánlatos házi szerekkel kezelni: kisdedek esetében tanácsos minden bőrelváltozást gyermekorvossal kezeltetni.

 

3gqktkqTURBXy84MmE5ODBkN2I2ZGQ3YTg5Mzg3ZjU2MmI2MzVmMmUwYi5qcGVnkZUCzQJsAMLD d3d45
A gyerekeknél az arcot figyeljük /Fotó: shutterstock


Alapszabály, hogy egyéves kor alatti csecsemőt soha ne tegyünk ki direkt napsugárzásnak, még akkor sem, ha előtte bekenjük a bőrüket napvédővel. A kisgyermek bőre sem elég edzett ahhoz, hogy károsodás nélkül elviselje az UV-sugárzást. Ma már köztudott, hogy a bőrrák egyik alapvető rizikófaktora a gyermekkorban elszenvedett UV-károsodás.

Másképpen is árthat

A napallergián kívül vannak más bőrbetegségek is, amelyeket a napfény vált ki:

Fototoxikus reakció: Ennél a bőr fénysugarak hatására más anyagokra, például kozmetikai szerekre reagál. Itt ugyanis a fényre érzékeny molekulák a bőrben az ultraibolya sugarak hatására kémiailag aktiválódnak. Akkor is felléphet, ha napozáskor a fűben fekszünk, és a növényi anyagok és az UV-sugarak együttesen váltják ki a bőrreak­ciót. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek egyik mellékhatása, hogy érzékenyebbé teszik a bőrt a nappal szemben. Ilyenek például az orbáncfűvel készült termékek.

Fény (vagy szoláris)-urticaria: Csalánkiütés-szerű bőrjelenség, amit napfény válthat ki az arra érzékenyeknél, genetikailag öröklődhet és rendkívül ritka. Tipikus tünete: lapos hólyagok, amik gyorsan terjednek és erősen viszketnek.

Egyszerű elsősegély:

Mit tegyünk, ha mégis megjelennek az apró kiütések?

• kerüljük a direkt napfényt

• hűtsük túrós borogatással, az érintett bőrrészt, mert ezzel elősegíthetjük a gyógyulást, de joghurtot vagy aludttejet is használhatunk

• kenjük be a kiütéseket aloe-vera tartalmú termékkel

• antihisztamin- vagy hidrokortizon tartalmú kenőcsök, illetve zselék (patikában recept nélkül kaphatók) megállíthatják az allergiás reakciót, és felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot

Additional Info

Read 1701 times

Ajánló

Ha ezt elolvasod, többé nem mész az óceánba!

Az óceán gyönyörű de mégis tudjuk hogy egy végtelen és ismeretlen élettérről van szó!…

Terhesen tér vissza a Barátok közt kedvelt sztárja! Emlékszel rá?

Mindig öröm mikor egy régi szereplő visszatér a televízió képernyőre, hiszen öröm tudni…

20 dögös tanérni, akinél tuti, hogy nem az órára figyelnél. És egy abszulut borzasztó :-)

Biztos sokan ábrándoztak már, hogy milyen jó lenne néha idősebnek lenni. Ez egy olyan…

Kihúzza a piros könyvet a polcon, aztán olyan történik, mint a filmekben!

Szerintem mindenki szeretne gyerekkora óta egy ilyen fantasztikus megoldást az otthonába,…

HIHETETLEN TITKOKAT ÁRUL EL A KELTA ÁLLATHOROSZKÓPOD SZÜLETÉSI DÁTUMOD SZERINT

A kelták több horoszkópot használtak, a fahoroszkóp mellett nagy jelentőséget…

    Az EU szabályozásnak megfelelően értesítenünk kell Téged. Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk Megértettem!